7 razloga zašto FULL PROPERTY MANAGEMENT

7 razloga zašto FULL PROPERTY MANAGEMENT

7 razloga zašto FULL PROPERTY MANAGEMENT

Kao što vam je sigurno poznato, status stanodavca prilično se promijenio u posljednjih nekoliko godina. Porezne promjene, pooštravanje propisa i povećane kazne u posljednje su vrijeme bile na naslovnicama, a sprema se još toga. Uz svu ovu negativnost u medijima, bilo bi vam oprošteno ako mislite da je kupnja za iznajmljivanje mrtva, ali istina je nešto manje dramatična.

Iako nema sumnje da je biti posjednik danas potpuno drugačije nego prije dvadeset godina, još uvijek ima dosta života u starom psu. Novac se još uvijek može zaraditi u privatnom sektoru iznajmljivanja, ali morate biti malo mudriji s odabirom ulaganja i načinom na koji njime upravljate.

Mogućnosti upravljanja za stanodavce
Većina stanodavaca suočit će se s tri mogućnosti upravljanja svojim unajmljenim smještajem. Ovi su:

Samoupravno
Za neke je stanodavac glavni izvor prihoda i vole se baviti svim svakodnevnim poslovima koji su sastavni dio upravljanja imovinskim portfeljem. Sve od marketinga nekretnine i pronalaženja stanara, do zadržavanja na pravoj strani zakona i naplate stanarine je njihova odgovornost, tako da je to posao s punim radnim vremenom i nije pogodan za svakoga.

Usluga naplate najma i najamnine
Mnogi agenti nude stanodavcima jednostavnu uslugu naplate najma i najamnine koja čini otprilike ono što piše na papiru. Agent će pomoći vama, stanodavcu, da plasirate svoju nekretninu, nađete stanara i naplatite stanarinu umjesto vas, ostavljajući vas odgovornim za održavanje stvari.

Ova je opcija privlačna onima koji imaju vještine ili kontakte potrebne za obavljanje svakodnevnih zadataka održavanja, a imaju i vremena za to.

Potpuno upravljanje
Konačno, postoji potpuno upravljanje. Kao što ime sugerira, potpuno upravljanje je praktičan način da upravljate svojim carstvom kupnje za najam i to je održiva opcija za svakoga, bez obzira imate li jednu nekretninu ili 100.

Uz potpuno upravljanje, vaš agent za iznajmljivanje će sve riješiti umjesto vas. To znači staviti svoju nekretninu pred mnoštvo potencijalnih zakupaca, pronaći pravog iznajmljivača za vas, upravljati naplatom najamnine, zaštititi vas i vaše ulaganje od promjena u propisima i još mnogo toga.

Potpuno upravljanje daje stanodavcima mir, a kako se tržište kupnje za najam toliko promijenilo posljednjih godina, to je često nešto na što jednostavno ne možete staviti cijenu. Međutim, postoji nekoliko praktičnih razloga zašto to također ima smisla, a to je ono što ćemo sada pogledati.

Razlog #1: Usklađenost je jednostavna
Već smo se dotaknuli promjena učinjenih tijekom posljednjih nekoliko godina u mnogim pravnim aspektima povezanima s statusom stanodavca, ali to je toliko bitno da smo to učinili i našim razlogom broj jedan. Pravna odgovornost koju imate kao stanodavac danas je uvelike drugačija nego što je bila prije nekoliko godina i bolje je da se pobrinete da znate svoje stvari ako želite izbjeći ogromne kazne koje bi vaš san o kupnji i iznajmljivanju mogle pretvoriti u noćnu moru .

Najgora stvar kod zakonodavstva je to što se stalno mijenja. Održavanje tijeka sa svim detaljima može biti u najmanju ruku izazovno, stoga je imati grupu stručnjaka uz sebe neprocjenjivo u današnjem okruženju koje se stalno razvija. Dobar agent za iznajmljivanje ostat će u tijeku sa svim promjenama koje bi mogle utjecati na vaše ulaganje u nekretninu i iznijet će vaše mogućnosti na način koji je lako razumjeti.

Ovo uklanja potrebu da stalno provjeravate zakonske promjene, a također uklanja glavobolju utvrđivanja odnose li se one doista na vas i vašu tvrtku kupnje radi iznajmljivanja ili ne. Izbacivanje pravnog aspekta iz jednadžbe jedan je od ključnih razloga za odabir potpunog upravljanja. I nacionalne vlade i lokalne vlasti trenutačno opterećuju stanodavce, stoga je poštivanje propisa ključno ako želite ostati u poslu.

Ako vam je ugodno rješavati vlastite pravne poslove, u redu. Međutim, ako niste, imati stručnjake u svom kutu koji znaju svoje stvari ima puno smisla.

Razlog #2: Pronalaženje stanara nije tako lako kao nekada
Još jedna stvar koja se drastično promijenila su sami stanari. Iako još uvijek postoji konkurencija za kvalitetan smještaj u mnogim područjima, stanari više nisu voljni prihvatiti nestandardnu imovinu ili lošu uslugu od svojih stanodavaca, i to je s pravom. Troškovi najma ovih dana zauzimaju veliki dio plaća ljudi, pa zašto bi onda trpjeli išta manje od onoga što zaslužuju?

Zatim, tu je i činjenica da mnogim ljudima sve teže pada kupnja nekretnine, a to ima posredni učinak na tržište najma. Stanari postaju sve duži, a mnogi danas traju četiri godine ili više. To znači da su stanari više uloženi u svoju odluku o preuzimanju nekretnine, stoga je profesionalnost ključna ako želite privući najbolje iznajmljivače.

Pod uvjetom da odaberete renomiranog agenta za iznajmljivanje, potpuno upravljanje znači da će vas zastupati dobro poznata osoba

Razlog #3: Potpuno upravljanje sprječava da se stanodavci prevare
Mnogi iznajmljivači, osobito oni koji imaju samo jednu nekretninu ili su novi u privatnom sektoru iznajmljivanja, jednostavno nisu svjesni granice između svojih odgovornosti i odgovornosti svojih stanara. Suprotno gadnom memu o stanodavcu o kojem se često priča, velika većina stanodavaca iznimno je savjesna… gotovo do greške.

To može dovesti do toga da zahtjevni stanari iskoriste vlasnike. Kao opće pravilo, stanar mora tretirati nekretninu kao da je njegova, što uključuje preuzimanje istih poslova oko nekretnine koje bi obavljao da je vlasnik. Dakle, stvari kao što su mijenjanje žarulja i manji popravci su na najmoprimcu, dok velike radove kao što je krov koji curi, na primjer, na stanodavcu.

Stoga je svakodnevno upravljanje nekretninom vaša odgovornost stanara, a ne vaša, ali ako to ne znate ili niste u stanju artikulirati svom stanaru, vaš odnos najma može se brzo pogoršati. Nije neuobičajeno da nam se obrate stanodavci koji su sami upravljali svojim ulaganjima, ali su otkrili da im je zadatak zagorčao život.

Ovo ne znači da su stanari u krivu; često jednostavno ne znaju gdje su, baš kao što stanodavac možda nije svjestan pravila. Angažiranje agenta za iznajmljivanje uklanja sve sive zone i stavlja profesionalca ispred vašeg stanara, što je često dovoljno da se stvari vrate na pravi put.

Razlog #4: To je poslovni trošak
Moglo bi se tvrditi da je potpuno upravljanje ionako ulaganje, a ne trošak, ali čak i ako smatrate da je to trošak, to je trošak koji možete pripisati svom poslovanju. Naknade koje ćete platiti ako se odlučite za potpunu uslugu upravljanja odbijaju se od poreza, tako da možete lobirati od pozamašnih 20% do 40% na svoju naknadu, ovisno o tome u koji porezni razred spadate.

I ne samo to, odabirom potpunog upravljanja vjerojatno ćete uštedjeti novac i na drugim područjima, posebno na pravnim troškovima, stoga je važno vidjeti širu sliku o iznosu koji plaćate svojoj tvrtki za upravljanje imovinom ili agentu za iznajmljivanje.

Razlog #5: Manje stresa
Biti stanodavac jedan je od onih poslova koje morate raditi da biste točno znali koliko stresno može biti. Mnogi koji prije nisu upravljali imovinom često će slegnuti ramenima i promrmljati: ‘Koliko to može biti teško?’, ali stvarnost je takva da to može biti težak posao, pogotovo ako niste prikladni za njega.

Naplaćivanje stanarine, rješavanje popravaka, umirenje nesretnim stanarima…popis se nastavlja, a za sve te stvari morate biti određeni tip osobe ako želite uspjeti i podnijeti stvari svojim korakom. Za mnoge stanodavce stres može uništiti ono što bi inače bio slatki posao.

Preuzimanje potpune usluge upravljanja uklanja sve te probleme iz vašeg života. Nema više brige o propuštenim uplatama od tog neugodnog stanara ili brige jeste li ili niste zakonski pokrili svaku eventualnost. Ukratko, dobar agent će vam čuvati leđa.

Razlog #6: Stručno provedene inspekcije
Tromjesečne inspekcije neophodne su ako želite osigurati da se vaša imovina održava u dobrom stanju i da se vaš stanar pridržava ugovora o najmu. Problem je što tromjesečne inspekcije nisu nimalo zabavne za provođenje.

Uočavanje znakova podstanarstva može biti teško neuvježbanom oku i neće svima biti ugodno voditi neugodne razgovore o tome tko je za što odgovoran kada su u pitanju pitanja održavanja spomenuta u razlogu #3.

Preuzimanje potpuno upravljane usluge uklanja sve ove probleme i čuva vaše ulaganje u nekretninu sigurnim.

Razlog #7: Kupujete ono što se ne može kupiti
To je naša najvrednija roba, a ipak mnogi od nas to rasipaju bez imalo razmišljanja. O čemu pričamo? Vrijeme, naravno. Biti stanodavac može biti vrlo dugotrajan posao, koji očito ne odgovara svima.

Razmotrite količinu radnih sati potrebnih za održavanje ulaganja u nekretninu u dobrom stanju. Imate li doista vremena za obavljanje svih zadataka koji se od vas kao stanodavca traže? Što kada želite ići na odmor? Što se onda događa ako vaš kotao odluči odustati? Želite li doista svoje vrijeme zastoja potrošiti na traženje inženjera za grijanje?

Mnogi ljudi ulaze u posao kupnje radi iznajmljivanja isključivo sa stajališta ulaganja i iako su spremni uložiti svoj novac u nekretninu, njihovo vrijeme je nešto što bi radije zadržali za sebe.

Potpuno upravljanje omogućuje vam upravo to. Vaš agent za iznajmljivanje bavit će se svim marketingom, papirologijom, telefonskim pozivima, preuzimanjem, popravcima i održavanjem… a sve to će vam kupiti vrijeme. Sada je to investicija!

Imate nekretninu ili portfelj kojim biste željeli upravljati u Hrvatskoj? Ovdje smo da vam pomognemo! Jednostavno stupite u kontakt s našim posvećenim timom za iznajmljivanje kako biste saznali više o tome kako vam možemo pomoći da postanete slobodniji s vašim ulaganjem.